سونی PSP 3000 بازیچه ای مدرن
سومین نسل از کنسول بازی محبوب PSP به شمار می رود جائیکه با اعمال تغییراتی کوچک اما تعیین کننده بر میزان قابلیت های این دستگاه فوق العاده بسیار افزوده شده است. با ما در بررسی کاملی پیرامون این کنسول جدید که با قیمتی مناسب در بازارهای داخلی نیز موجود است همراه شوید.
اینک چیزی بیش از چهار سال از ارائه اولین سری کنسول های رویائی PSP می گذرد دستگاهی که در هنگام بازی از کیفیتی در حد Playstation II برخوردار بوده و علاوه بر این خود را به عنوان یک PMP پیشرفته که قادر به پخش و پشتیبانی از گستره وسیعی از فرمت های متفاوت صوتی و تصویری ست نیز معرفی نمود. پس از آن و به فاصله یکی دو سال PSP Slim بعنوان دومین عضو این خانواده با تغییراتی که اکثرا به ظاهر دستگاه مربوط می شدند متولد گردید و در مدت بسیار کوتاهی به محبوبیت فراوانی دست یافت. این دو کنسول که اینک به اختصار PSP 2000 خوانده می شوند، بدلیل مشخصات سخت افزاری راضی کننده و همچنین بکارگیری انواع متفاوت هکینگ بروی آنها هنوز هم از پر فروش ترین محصولات حال حاضر سونی در تمامی رده ها به شمار می روند. اما کاربران عمدتا جوان کنسول های دستی سونی همواره از برخی نقائص موجود در این دستگاه شکایت داشته و دارند مواردی که بلاخره طراحان سونی را به فکر رفع برخی از عمده ترین موارد این نارضایتی ها انداخت و PSP 3000 حاصل این تغییر نگرش سونی به بازار کنسول های دستی ست. این محصول که در اکتبر 2008 به بازار ارائه گردید با اینکه در نگاه اول تغییر خاصی را تجربه نکرده است اما در عمل و در بسیاری موارد کاملا از برادران بزرگتر خود موفق تر به نظر می رسد.
همه چیز در اولین برخورد با PSP 3000 آشنا به نظر می رسد و حتی از لحاظ ابعاد و وزن نیز تغییر خاصی دیده نمی شود ابعاد PSP 3000 عبارت است از 16×71.3×168.4 میلیمتر با وزنی نزدیک به 200 گرم که در مقایسه با PSP Slim تغییر چندانی نکرده است (البته اندکی لاغرتر شده است). طراحی بدنه از دیگر موارد آشنای کاربران PSP بشمار می آید. در اینجا البته یک تفاوت کوچک اما مهم در ورزن نقره ای PSP 3000 دیده می شود جائیکه برخلاف بدنه براق و بشدت جاذب اثر انگشت نمونه مشکی رنگ، از پلاستیک مات و مقاوم در برابر اثر انگشت استفاده شده است که با این کار نیازی به تمییز کردن مداوم دستگاه وجود نخواهد داشت. البته اشاره به این نکته حائز اهمیت است که همچنان صفحه نمایش دستگاه در هر دو رنگ کاملا جاذب کثیفی و اثر انگشت است. کلیدهای کنترلی دورتادور صفحه نمایش از لحاظ تعداد تغییری را نشان نمی دهند اما چند تغییر ظاهری کوچک در آنها می توان برشمرد که شامل تغییر شکل در هر هفت کلید زیر صفحه نمایش و حذف عنوان Home در کلید سمت چپ و انتقال لوگوی Playstation بروی آن است. از دیگر مواردی که در این قسمت کاملا به چشم می آید حفره کوچکی در زیر صفحه نمایش است که در حقیقت یکی از اصلی ترین تغییرات در ورژن جدید به حساب می آید این حفره میکروفون جدیدی ست که برای این مدل در نظر گرفته شده است و علاوه بر امکان استفاده از آن در بازی های آنلاین منطبق با این فناوری، در تماس های مبتنی بر Skype نیز کاربرد فوق العاده ای دارد. سایر کلیدهای موجود در دو سمت صفحه نمایش تغییر خاصی در ظاهر و کاربری ننموده اند. این کلیدها همچون قبل شامل کلیدهای جهتی چهارگانه در سمت چپ (که اندکی نسبت به قبل سفت تر و برآمده تر شده اند) و کلیدهای همیشگی مربع، مثلث، دایره و ضربدر در سمت راست می گردند البته جوی استیک آنالوگ در گوشه پائین سمت چپ نیز همچون قبل دیده می شود که برای حرکت های ظریف و کوچک کاربرد مناسبی دارد.
بالا PSP 2000 و پائین PSP 3000
اما بدون شک مهمترین تغییر در PSP 3000 در صفحه نمایش آن اتفاق افتاده است. در اینجا از صفحه نمایش 4.3 اینچی با وضوح 272×480 پیکسل استفاده شده است که بروی کاغذ هیچ تغییری نسبت به PSP 2000 در آن دیده نمی شود اما مقایسه رو در روی این دو صفحه نمایش تغییرات کاملا مشخصی را نشان می دهد که این تغییرات طبق گفته سونی شامل تصاویری درخشان تر، سرعت بازسازی (Refresh Rate) کاملا بالاتر ، کاهش Ghosting در اثر حرکت سریع تصویر و بهره گیری از صفحه ضد تابش در نسخه جدید می گردد. نیم نگاهی به عملکرد این دو قسمت در دنیای واقعی نیز بطور کامل این ادعای سونی را اثبات می کند و در کل صفحه نمایش PSP 3000 علاوه بر آنکه از برادر بزرگتر خود بسیار با کیفیت تر و درخشان تر به نظر می رسد بلکه در هنگام بازی و تماشای فیلم نیز کوچکترین مشکلی از لحاظ بازتابش نور و همچنین عدم توانائی در دنبال کردن حرکات سریع در آن دیده نمی شود.
پورتهای ورودی و خروجی در PSP 3000 در ظاهر تغییری را نشان نمی دهند. در بخش پائینی از پورت 3.5 میلیمتری اتصال هدست که همزمان بوسیله اتصال دهنده اختصاصی سونی نقش خروجی TV را نیز ایفا می کند استفاده شده است و با اینکه در نگاه اول تغییری در این قسمت دیده نمی شود اما در دنیای واقعی یکی دیگر از تغییرات مهم در PSP 3000 در این بخش اتفاق افتاده است، در اینجا برخلاف خروجی TV موجود در نسل قبلی، امکان اتصال کابل های پنج گانه این قسمت به تلویزیون و مشاهده محتوای صوتی و تصویری موجود در PSP بروی تلویزیون و همچنین انجام بازی های PSP بروی تلویزون بوجود آمده است که این قابلیت، PSP 3000 را از حالت یک کنسول دستی صرف کاملا خارج می سازد. (لازم به ذکر است که این امکان در PSP 2000 تنها از طریق اتصال Component و در اتصال به تلویزیون های HD با سیستم Progressive Scan امکان پذیر بود که این یکی از اصلی ترین مشکلات این کنسول را تشکیل می داد). اما یکی از مواردی که این قابلیت جدید PSP 3000 را بازهم تا حدودی محدود کرده است میزان وضوح مورد پشتیبانی برای بازی از طریق خروجی TV بروی تلویزیون است و با اینکه تمامی فیلم ها و تصاویر موجود در دستگاه (اعم از عناوین حفاظت شده یا نشده و موارد موجود بروی درایو UMD و یا کارت حافظه)، با وضوح DVD یعنی 480×720 قابل نمایش هستند اما متاسفانه وضوح بازی ها در این حال به وضوح صفحه نمایش یعنی 272×480 قفل گردیده است که این اگر تلویزیون شما دارای امکان زوم در تصویر نباشد تجربه نچندان رضایت بخشی در بازی توسط PSP بروی تلویزیون بر جای می گذارد. پورت Mini USB در قسمت بالائی که امکان اتصالی محکم و بدون حرکت را با دو جای پیچ در دو سمت خود ارائه می دهد از پورتهای مهم و البته تغییر نکرده در PSP 3000 است از مهمترین Add-ons های قابل اتصال به این پورت که از خاصیت فیکس شدن بوسیله دو پیچ نیز کاملا سود می برند می توان به دوربین دیجیتال PSP و از آن هم جالب تر به GPS مخصوص PSP اشاره کرد.
جایگاه کارت حافظه MS Duo دستگاه نیز همچون قبل در سمت چپ آن در نظر گرفته شده است. اهمیت این کارت بدلیل عدم وجود حافظه داخلی در PSP بسیار حیاتی به نظر می رسد. بخش پشت دستگاه بجز بازیک شدن حلقه کرومی و نشان PSP و البته بدنه مقاوم در برابر اثر انگشت تغییر دیگری نکرده است.
ساختار منوئی دستگاه همان اینترفیس همیشگی XMB (و یا Cross Media Bar) است که برای اولین بار در نسل نخستین PSP معرفی شد و اینک یکی از معروف ترین پوسته های کاربری در تمامی محصولات سونی از تلویزیون ها و کنسول های بازی Playstation گرفته تا Multimedia Menu در گوشی های سونی اریکسون به حساب می آید. کارکرد بی نقص و جذاب این اینترفیس یکی دیگر از عوامل اصلی در محبوبیت PSP به شمار می رود. البته توجه به این نکته ضروری ست که این ساختار منوئی یکپارچه در تمامی Application ها بکار گرفته نشده است و بعنوان مثال اثری از آن در مرورگر اینترنت دستگاه به چشم نمی خورد.
مشخصات پردازشی PSP 3000 نسبت به گذشته تغییری را نشان نمی دهند.
پردازنده این مدل همچنان دارای فرکانس 333 مگاهرتز است و میزان حافظه RAM
آن نیز چون گذشته 64 مگابایت است که این شرایط هر دو تا حدود زیادی با
قدرت کنسول فوق محبوب اما قدیمی سونی یعنی Playstation 2 برابری می کند.
درایو UMD یا Universal Media Drive همچون قبل یکی از معدود راه های انجام
بازی های جدید و همچنین مشاهده فیلم است. این دیسک های کوچک 2.2 گیگابایتی
که ترکیبی از Mini-CD ها و MiniDisk های قدیمی می باشند تنها بروی انواع
مختلف PSP ها اجرا شده و از این لحاظ نامیدن آنها با لفظ Universal اندکی
عجیب می نماید. از دیگر راه های دسترسی به بازی های جدید ساخته شده برای
PSP مراجعه به فروشگاه اختصاصی سونی و دانلود بازی های متفاوتی ست که
بسیاری از آنها بصورت UMD تولید نمی شوند. باتری در نظر گرفته شده برای
PSP 3000 یک نمونه 1200mAh است که نسبت به قبل تغییری نکرده و هم قابل جدا
سازی و هم قابل تعویض است این باتری علاوه بر شارژر جداگانه از طریق پورت
USB نیز قابل شارژ کردن است. دوام این باتری چیزی در حدود 4 تا 5 ساعت در
روشن ترین درجه صفحه نمایش و روشن بودن اتصال Wi-Fi در هنگام مشاهده فیلم
و یا بازی است. شارژر ارائه شده به همراه PSP 3000 از لحاظ سایز و ابعاد
بسیار کوچک تر از قبل طراحی شده است. از امکانات ارتباطی PSP 3000 همچون
قبل می توان به گیرنده داخلی Wi-Fi اشاره کرد که جدا از کاربرد آن برای
انجام بازی های آنلاین تحت شبکه، برای اتصال به اینترنت از طریق مرورگر
اختصاصی و همچنین ارتباطات مبتنی بر Skype نیز بکار می رود از موارد منفی
در رابطه با اتصال Wi-Fi در این قسمت که در PSP 3000 نیز تکرار گردیده
است، بهره گیری از اتصال نچندان سریع این فناوری یعنی 802.11b است که در
مقابل استانداردهای سریع تری چون 11n و 11g کاملا کند به نظر می رسد. از
مهمترین نقاط ضعف PSP در استفاده از آن بعنوان مرورگر اینترنت می توان به
لمسی نبودن صفحه نمایش و عدم وجود صفحه کلید اشاره کرد که البته این آخری
یکی از افزونه هائی ست که شایعات فراوانی در رابطه با ساخت و اتصال آن به
درگاه Mini USB وجود دارد.
امکان پخش فایل های صوتی از دیگر
قابلیت های PSP 3000 است. فرمت های مورد پشتیبانی در این دستگاه شامل WMA،
WAV، MP3 و خانواده AAC به همراه ATRAC3 می گردد که برای دستگاهی با
کاربری غیر اختصاصی در موسیقی گزینه های مناسبی به شمار می رود. صدای
خروجی از اسپیکرهای استریوی دستگاه نیز در مقایسه با PSP 2000
اندکی واضح تر و بلند تر شده است در رده نمایش عکس PSP 3000 از فرمت های
معمولی چون GIF، JPEG و TIFF پشتیبانی کرده و امکاناتی همچون نمایش اسلاید
شو نیز برای آن در نظر گرفته شده است. از امکانات پیشرفته PSP 3000 که
مستقیما با اتصال Wi-Fi و قابلیت برقراری ارتباط با اینترنت در تماس است
می توان به RSS Reader، کلاینت رادیوی اینترنتی، میانبر مستقیم جستجوگر
گوگل، تلویزیون اینترنتی موسوم به Location Free TV و بلاخره امکان آپدیت
کردن Firmware دستگاه بصورت آنلاین اشاره کرد. از دیگر موارد جالب در این
قسمت امکانی ست تحت عنوان PS3 Remote Play که در طی آن PSP با لاگین کردن
در PS3 از طریق شبکه خانگی و یا اینترنت امکان پخش تمامی عناوین ذخیره شده
در حافظه داخلی PS3 را دارد.
اما مطمئنا تمامی موارد گفته شده در بالا در مقابل وظیفه اصلی PSP یعنی بازی کردن در درجه پائین تری از اهمیت قرار می گیرند جائیکه قدرت اصلی PSP و دلیل اصلی خرید این وسیله توسط تمامی کاربران به نمایش گذاشته می شود. کیفیت اجرای بازی ها و میزان گرافیک و جزئیات بکار گرفته شده در آنها نسبت به PSP 2000 تغییر خاصی نکرده است و شاید مهمترین تغییر قابل ذکر در این رده، افزایش چشمگیر کیفیت و روشنائی صفحه نمایش و همچنین کاهش چشمگیر بازتابش نور از آن است که در کیفیت اجرای بازی ها مخصوصا در محیط های خارجی بسیار موثر بوده است. میزان جزئیات بازی های طراحی شده برای PSP را همواره با بازی های کنسول افسانه ای PS2 مقایسه می کنند که از این لحاظ اندکی می توان PSP را در جایگاه بالاتری قرار داد.
PSP 3000 در حال حاضر در سه ورژن مختلف به فروش می رسد که شامل Entertainment Pack به همراه بازی Ratchet and Clank و فیلم های National Treasure 2 و Book of Secret بروی درایو UMD، یک PSP 3000 به رنگ نقره ای، یک کارت حافظه Memory Stick Duo به ظرفیت یک گیگابایت و همچنین امکان دانلود بازی Echochrome از فروشگاه Playstation می گردد که این ورژن بصورت محدود و به قیمت 200 دلار به فروش می رسد. دومین ورژن حال حاضر PSP 3000 دقیقا از مشخصاتی مشابه نمونه بالا برخوردار است اما PSP 3000 موجود در آن به رنگ مشکی است. سومین ورژن PSP 3000 با عنوان Core Pack نامیده شده است که این ورژن تنها شامل یک PSP 3000 به رنگ مشکی ست و در آن هیچ چیز اضافه ای دیده نمی شود. قیمت این ورژن رقم بسیار مناسب و وسوسه کننده 169 دلار است. در حال حاضر تنها ورژنی که البته نه بصورت رسمی در بازارهای داخلی موجود است نمونه مشکی رنگ این دستگاه است که ظاهرا بدون هیچ افزونه ای ارائه شده و به دسته سوم یعنی Core Pack تعلق دارد این دستگاه هم اینک با قیمتی در حدود 200 هزار تومان به فروش می رسد که اگر واقعا نسخه Core Pack این دستگاه باشد چیزی بیش از 30 هزار تومان از قیمت اصلی بالاتر است.
منبع : Writeage